Telefon
WhatsApp
İnstagram
Prefabrik ev yaptırmak mantıklı mı?

Prefabrik ev yaptırmak mantıklı mı?

Prefabrik ev yaptırmak isteyenler yola nereden başlayacağını düşündüklerini tahmin edebiliyoruz. Örneğin, hızlı bir şekilde ev sahibi olmak isteyenler, maliyetleri düşürmek isteyenler veya taşınabilir bir konut ihtiyacı olanlar prefabrik evleri hayal etmektedirler. Prefabrik ev yaptırmak isteyenlerin profili oldukça geniştir ve farklı ihtiyaçları bulunmaktadır. Bu kişiler genellikle prefabrik ev üreticileri ile iletişime geçerek kendilerine en uygun olanı belirlemekte ve bu doğrultuda ev yaptırmaktadırlar. Prefabrik ev yapımı konusunda akıllarda olan soruları yanıtlayalım.

Arsa Temini

Prefabrik ev yaptırmak için ilk ihtiyaç imar problemi olmayan bir arsa bulmaktır. Zaten kendi sahip olduğumuz bir arsa olabileceği gibi satın alacağımız bir yer de olabilir. Satın alacaksak öncelikle yaşayacağımız yer için bölge seçimi yapılmalıdır. İl, ilçe, mahalle veya köy belirlendikten sonra prefabrik ev için arsa satın alınabilir.

Arsa bölgesi temininde de farklı seçenekler mevcuttur. Kendini insanlardan soyutlayıp uzaklarda bir arsa belirleneceği gibi şehrin içinde de arsa temin edilebilir. Deniz turizmine yakın olmak isteyenler deniz kenarlarına yakın alanları seçebilir. Bu tercih tamamen müşterinin istek, ihtiyaç ve imkanlarıyla sınırlıdır.

Arsa temininde en önemli husus imar izninin olmasıdır. Konut imarına uygun bir alanda prefabrik ev yapılabilir. Her türlü arsa için belediyeden imar kontrolünün yapılması gerekmektedir.

1. Tarlaya Prefabrik Ev Yapılır mı?

İmar durumu müsaade ettikçe her yere prefabrik ev yapılabilir. Tarlalar için önemli olan konu prefabrik ev alanının tarlaya oranının %5’ini aşmamasıdır. Yani 4.000 metrekare tarlası olan bir vatandaş içine bir adet 200 metrekare prefabrik ev yaptırabilir.

Tarla içine yapılacak yapılarda ikinci konu ise ev alanının sınırıdır. Tarla alanı ne kadar olursa olsun, prefabrik ev alanı 250 metrekareyi geçemez. Böylece 5.000 metrekare veya 8.000 metrekare bir tarla içine en fazla bir adet 250 metrekarelik yapı yapılabilir.

Yukarıda bir adet diyerek özellikle belirttik aslında ama tekrar vurgulamak gerekirse bir tarla içine bir tane prefabrik yapı kurulabilir. Bir köşesine bir adet, diğer köşesine başka bir prefabrik ev kurulamaz.

İmarsız arsaya prefabrik ev yapılır mı? Sorusuna da benzer bir cevap verebiliriz. İmarsız arsanın yola cephesi varsa %5 oranında ve 250 metrekareyi geçmeyecek şekilde imar izni alınabilir. Tabi ki yasal olarak arsanın durumunu kontrol etmelisiniz.

NOT: Bazı bölgelerde %5’in üzerinde imar izni çıkabilmektedir.

Prefabrik Ev Firması Bulma

Prefabrik ev yaptırmak için arsa seçiminden ve imar durumunu öğrendikten sonra güvenilir bir prefabrik ev firması bulmanız gerekmektedir. Bulduğunuz firma ile bir tasarım belirlemelisiniz. Tek katlı prefabrik ev mi yoksa çift katlı prefabrik ev mi? Cumbalı mı yoksa düz mü? Veranda var mı? Hazır tasarımlardan bir tane seçebileceğiniz gibi özel isteklerinizi de dile getirebilirsiniz.

Prefabrik ev firması araştırırken şunlara dikkat etmelisiniz:

Kaç yıllık tecrübesi var
Kaç adet proje teslim etmiş
Biten projelerin bu günkü durumları nedir
Kullanılan malzeme kalitesi nedir
İşçilik özenli mi
Bütçenize uygun mu

Bu sorulara aldığınız cevaplardan sonra size sunulan tasarım seçeneklerinden birini belirleyip projesinin çizilmesi aşamasına geçebilirsiniz.

Proje Çizimi

Ev tasarımını seçtikten sonra odaların yerleşimini seçme aşamasına geçiyoruz. Mutfak ayrı mı olsun? Kaç oda yer alsın salon kaç metrekare olsun? Yatak odası kaç metrekare olsun? Gibi soruları kendimize sorup cevaplarına istinaden bir yerleşim belirliyoruz. Tabi bunda imar izninde maksimum ne kadar inşaat alanı kullanabileceğimize bağlı olarak yapıyoruz. Örneğin 120 metrekare alanımız var ve tek katlı bir prefabrik yapı istiyorsak bunun için 3+1 prefabrik ev uygundur. İstenirse 4+1 şeklinde de planlanabilir.

Yine aynı örnekten gidersek şu şekilde bir yerleşim çıkarabiliriz:

İmar İzni Alınması

Yapılar 3194 numaralı İmar Kanunu‘nun 20. Maddesinde belirtildiği üzere, imar planı, yönetmelikler ve ruhsata uygun bir şekilde inşa edilebilir. Bu nedenle prefabrik evler de tıpkı betonarme evler gibi bazı izinler gerektirir. Prefabrik ev için öncelikle imar izni alınması zorunludur. Evin yapılacağı bölgenin belediyesine ya da il özel idaresine başvurularak yapı ruhsatı alınmalıdır. Yapı ruhsatı için gerekli belgeler arasında şunlar bulunmaktadır:

Evin inşa edileceği yerin tapu belgesi (arsa hisseli ise hissedarlardan alınan muvafakatname)
mimari proje,
elektrik, su ve kalorifer tesisatı projeleri,
statik proje, ebatlı ya da röperli kroki.

Yukarıdaki listeden de anlaşılacağı üzere önce prefabrik evin dış tasarımı ve odaların yerleşimi seçilerek bir mimari proje oluşturulmalıdır. Prefabrik evin dış tasarımı yazımızdan bu konuda detaylı bilgi alabilirsiniz. İmar izninden sonra çeşitli şartların oluşması ile yapı inşaatı başlayacaktır.

Temel inşaatı

Prefabrik evlerin temeli betonarme evler gibidir. Bu sayede sağlam bir zemin inşa edilmiş olur. Su basmanı da denen temeli oluşturulurken aşağıdaki verilere dikkat edilmelidir.

Dört tarafı hatılı olmalı,
Ortada artı (+) şeklinde hatıl yapılmalı,
İçi stabilize dolgu olmalı
En üste çesan demir konularak beton atılmalıdır.
Prefabrik yapıların temelleri için tavsiye edilen yükseklik 60cm’dir.

Temel inşaatı alıcının sorumluluğundadır.

Ev inşaatı

Prefabrik evin öne çıkan özelliklerinden biri de inşaat sürecidir. Zemini tamamlandıktan sonra evin inşası aşamasına geçilir. Prefabrik ev hazır bloklardan oluştuğundan kısa sürede montajı tamamlanır. Daha sonra elektrik ve su tesisatları, sıvalar ve boyalar gibi işler yapılarak ev hazır hale getirilir. Yine bu süreçte evin pencereleri ve kapıları monte edilir.

Tavan kaplaması olarak 12 mm kalınlığında alçıpan levha kullanılır. Galvaniz çelik çatı makasları üzerine Metal Kiremit veya galvaniz ya da boyalı sac uygulaması yapılmaktadır. Çatı kaplaması ile tavan arasında 80 mm kalınlığında camyünü ile izolasyon sağlanır.

Banyoda kullanılan Lavabo, wc taşı, rezervuar, duş teknesi, batarya ve musluklar gibi vitrifiye ürünleri müşteriye teslim edilir, montajı yapılmaz.

İnce İşçilik

Kaba inşaat tamamlandıktan sonra prefabrik ev yapan firmanın işleri tamamlanmış olur. Bundan sonra kişiler kendi zevklerine ve bütçelerine göre parke ve fayans döşemelerini yaptırırlar. Verilen vitrifiye ürünler bundan sonra müşteri tarafından monte ettirilir.

Çevre Düzenleme

Prefabrik ev inşaatı tamamlandıktan sonra bahçe ve peyzaj düzenleme işleri yapılmalıdır. Arsanın büyüklüğüne göre bahçeye havuz yaptırabilirsiniz. Planlı bir peyzaj çalışması ile çok güzel bir bahçe oluşturulabilir. Mesela dört mevsime uygun bitkiler seçilerek yıl boyunca renkli bir bahçe yaratmak mümkündür.

Bahçenin etrafı duvarla veya tellerle çevrilerek korunaklı bir alan oluşturulmuş olur. Duvar yapıldığında üstüne demir korkuluklar yerleştirebilirsiniz. Hatta bunların üstüne dikenli teller de atabilirsiniz. Korunaklı bir bahçe istendiğinde çeşitli çam ağaçlarını sık dikerek bir hem bir kalkan oluşturabilir hem de yeşil bir bahçe elde edebilirsiniz.

Bahçe içine taşlardan yollar veya araç park edebileceğiniz bir alan da oluşturabilirsiniz. Tarıma uygun alan varsa biber, domates, nane, fasulye gibi sebzeleri ekebilirsiniz. Çevre düzenlemesi için örnekleri artırmak mümkündür. Çevre ve peyzaj düzenleme işlemleri daha sonra da yapılabilmektedir.

Prefabrik ev yaptırmak isteyenler için hızlı bir yol haritasını bu şekilde anlatmaya çalıştık. Dış tasarım, iç dekorasyon, alt yapı işleri derken çok fazla konu var ve bu konuların bazıları için sınırsız seçenek mevcuttur. Bu sürece başladığınızda çeşitli alternatifleri görüp değerlendirerek kendiniz için en iyi kararı zamanla verebilirsiniz.

Bize Ulaşın

0 (533) 318 60 78

Projelerimiz hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmanız adına, sizi ofisimizde misafir etmekten mutluluk duyarız.

Bizimle İletişime Geçin
Yukarı Çık